четвъртък, 22 октомври 2015 г.

За бижутата които ти подхождат, как няма случайно в случайностите и Ренета!

Сигурно ви се е случвало поне веднъж да се запознаете с някого и да имате усещане, че вече се познавате. Да сте толкова различни, а така да си паснете, че чак се чудите дали е възможно?!
Запознахме за на курсовете ми за дигитален скрапбук. Влетя в залата като хуна с избухналата си къдрава коса и усмивката от ухо до ухо. Някак изпълни пространството. А след един разговор вече бях сигурна, че много я харесвам и със сигурност не искам да останем само познати :)
Бих казала, че тя олицетворява всичко което е думата бохем! Тя е бохем!
С нея можеш да си говориш за всичко и ще е интересно и забавно! От литература, през филми, музика и всякакъв вид изкуства. Интересува се от всичко! Обича живота безкрайно и от всяка ситуация взима положителното и каквото може да открадне :)
Тя е човек на изкуството. Прави страхотни бижута!
С огромно удоволствие ви представям Рени Костадинова от Kat's Jewelry
Фотография: Ивелина Чолакова
Коя е Ренета и за какво мечтае?
Това ще бъде дълго. Преди всичко много внимавам да съм себе си. Не ми се получава винаги, но се опитвам. Убедена съм, че единствения начин да се чувстваш добре и за дълго, както и да се чувстват добре хората край теб е да си себе си. Всяко изкривяване, притворство, нагаждане в един момент рикошира негативно върху теб самия, а от там със сигурност и върху близките ти. Вярвам напълно и безкомпромисно в истината. Истината ни прави свободни. Та, основно се опитвам да съм истинска. А какво включва това – доста хаос, ако трябва да съм честна. Много цвят и шум. Говорене, много и на висок глас, силен смях, много музика и безкрайно любопитство към всичко в този свят, понякога до степен, както в онази история с котката.
Мечтая за цветарски магазин. Мечтая за него съвсем ясно и в детайли. С малко кафене в единия ъгъл, може би с няколко рафта с книги за четене докато хората си пият кафето. С голямо, отрупано с цветя пространство. Няколко рафта за бижутата ми от които никога няма да се откажа и които винаги ще ме съпътстват, като занимание, но голямата ми работа искам да е това – Най-красивият и успешен магазин за цветя в София!
Фотография: Ивелина Чолакова
Каква искаше да станеш като малка и много ли се промениха мечтите като порасна? 
Отзад – напред. Ами не, почти не са се променили.
Исках две неща – цветар или библиотекарка, исках ги съвсем по равно. Докато растях, детският отдел на градската библиотека беше само на няколко преки. В общи линии прекарвах летата си там. Още помня слънчевите лъчи, които падаха косо от прозорците върху рафтовете с книги, а в светлината се рееше книжен прах. Изгубвах се в морето от заглавия и никога не стигах до задължителната литература. На отиване и връщане към библиотеката, минавах край един от най-старите цветарски магазини във Варна. Престоявах пред витрината му почти толкова време, колкото и при книгите. Познавах жените, които работеха там и им досаждах с постоянните си въпроси – „Това цвете какво е?”. До следващия път забравях името и питах отново. Разбираемо е защо не ме харесваха. Още тогава знаех, че този магазин и тези букети не трябва да изглеждат така. Често рисувах в главата си картини, как биха изглеждали ако зависи от мен.
Фотография: Ивелина Чолакова
Фотография: Ивелина Чолакова

Ти си творец по душа и имаш много способности, защо точно бижута?
Преди всичко, обичам да ме забелязват! Дълбоко съм убедена, че всички ние, които творим, правим нещата за себе си. Не, че можем или ще ги носим всички, но правим вещи – дрехи, чанти, обувки, бижута, които ние самите бихме носили непрестанно. Ако моите родители бяха обърнали внимание да уменията и влеченията ми, сега може би щях да мога да шия по-добре. Ако по времето, по което пораствах и ходех на училище, имаше истински и сериозни училища за мода и дизайн и отново ако някой беше забелязал, колко ме влече това, сега може би щях да създавам дрехи, не само да ги нося. Бижутата, обаче са един голям, дори основен фактор за цялостната визия на човек и до голяма степен могат да я съберат и подчертаят. Може да се каже, че те са сборната точка на начина по който човек изглежда и се усеща. Почти универсално изразно средство. Мисля, че за това!
Фотография: Ивелина Чолакова
Фотография: Ивелина Чолакова
Фотография: Ивелина Чолакова

Кое те вдъхновява и дава идеята за ново бижу?
Най-често и най-кратко – уличната мода. И въобще, модата, тенденциите и стила, като цяло. Не съм от хората, които изкарват нещото само от себе си, а и не съм убедена, че е възможно. Моите бижута са опита ми да пресъздам  /това е толкова банална дума, че няма повече на къде/ нещата които ме заобикалят във вид, който да изглежда добре, да е актуален, да е подходящ за носене и не на последно място да е удобен и да се продава добре.
Фотография: Ивелина Чолакова

Любим материал за работа?
Дървото, безспорно. Обичам миризмата на дърво, усещането за топлина и мекота. Не веднъж съм казвала, че в предният си живот съм била дърводелец и ако бях имала възможността, бих се научила да го обработвам. Освен него ми харесва да работя с текстил. Дори и правейки бижута от дърво, не спирам да мисля за плетени или такива от плат. Някой ден...
Много бих искала да се науча да работя добре с полимерна глина. За сега знам само, колко много не знам в тази сфера.
Фотография: Ренета Костадинова
Фотография: Ренета Костадинова
Фотография: Ренета Костадинова
Фотография: Ренета Костадинова
Фотография: Ренета Костадинова
Много добре платена работа, но в офис или свободният дух на свободната професия?
След 15 години в първото, категорично второто!
Фотография: Ивелина Чолакова
Фотография: Ивелина Чолакова
 Какво ти дава свободната професия? А има ли нещо от което те лишава и какво?
Не мисля, че ме лишава от нещо. Не ми дава достатъчно средства, за сега, но мисля, че това изцяло зависи от мен. Имам много да „изчиствам” и подобрявам нещата почти във всяка насока. Да реагирам бързо и в срок на нуждите на магазинчетата в които продавам. Да се подготвям добре, с подходящите количества за базарите. Да подбирам базари, на които идват правилните клиенти, да работя много и усилено по магазинчето си в Etsy. Може да се каже, че това е и което ми дава моята „ свободна професия” пълна осъзнатост, че нещата зависят най-вече от мен. Както и силна мотивация да ги водя напред.

Фотография: Ивелина Чолакова

Фотография: Ивелина Чолакова

Фотография: Ивелина Чолакова

Фотография: Ивелина Чолакова

Какво може да те накара да изгубиш представа за времето?
Много неща. Книга, филм, галерии, ходене из града с фотоапарата, работата ми – всеки път.

Солено или сладко?
Сладко!

Фотография: Ивелина Чолакова

Любим филм, актьор и песен?
Невъзможно ми е да е само един!
„Амадеус” на Милош Форман, Шведската трилогия „Милениум”, почти всичко на Тим Бъртън, „Приключенията на барон Мюнхаузен” на Тери Гилиъм, огромно количество испанско кино, „Всичко за майка ми” на Алмодовар, филмите за Хари Потър, „Буена виста сошъл клуб” на Вим Вендерс и „Фадо” на Карлос Саура...мога да изброявам до без край. Същото е и с актьорите – Алън Рикман, Уилем / за мой срам, наскоро открих, че се произнася така/ Дефо, Мерил Стрийп, Дъстин Хофман, Филип Сеймур Хофман – обожавах го и много тъжих за смъртта му, Тилда Суинтън,  Кевин Спейси, Стив Бушеми, Джуди Денч, Маги Смит, Джулиан Мур, Хавиер Бардем, Хоакин Финикс, Джулия Робъртс, Ейдриън Броуди, Хелена Бонам Картър, Кати Бейтс
За музиката, по-лесно бих казала стил – джаз. Мога да го приемам в огромни количества,  почти във всичките му разновидности, почти непрестанно, обаче ако трябва да кажа песен на песните  – Хотел Калифорния на Игълс.
Фотография: Ивелина Чолакова

Последното нещо което си купи?
Вчера се прибрах с две малки букетчета с далии - много ги обичам и обичам да има цветя у дома. Както и с два меки "oversized" пуловера - секънд хенд, да подхождат на сезона :)
Фотография: Ренета Костадинова
Фотография: Ренета Костадинова
Фотография: Ренета Костадинова
Фотография: Ренета Костадинова
Фотография: Ренета Костадинова
Фотография: Ренета Костадинова


Фотография: Ивелина Чолакова
Пожелай нещо на нашите читатели :)
Освен да са здрави им пожелавам да следват себе си, да правят колкото се може по-малко компромиси с копнежите и стремежите си. И да се опитват, да улавят мига, всеки път, когато е възможно. 

С двете ѝ прекрасни дъщери Лора и Калина :)
Фотография: Ивелина Чолакова

Рени можете да откриете винаги на страницата ѝ във Фейсбук Kat's Jewelry
Можете да я видите на живо и да си купите някое бижу (за вас или за подарък!) 
А през декември на Хенд Мейд Фест НДК
Фотография: Ивелина Чолакова

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ако искате да ни кажете нещо, това е мястото :)