понеделник, 20 февруари 2012 г.

Различният Влади Балевски :)

Преди няколко години случайно попаднах на едни албуми в интернет пространството.
Бях много впечатлена от фотографиите вътре, но най-вече от сватбените такива.
От различния поглед, от настроението, от начина на снимане, на места граничещи дори с лудост :)
Възхищавах се на човека зад апарата, а по-късно разбрах кой е той.
А още малко по-късно, същият този човек, се превърна в нещо като институция в сватбената фотография и нарицателно в тази сфера!
Представям ви една различна среща с Влади Балевски!
Ще го "видите" в друга светлина и ще прочетете интересни истории и забавни подробности.
Ще се сблъскате челно с невероятното му чувство за хумор!
Мога само да завиждам на приближените му които имат късмета да контактуват с него в реалния живот :)
Ще ви покажа много негови снимки които говорят сами за себе си, но крайно недостатъчни за да покажат всичко. Затова ще добавя и местата, където може да видите повече :)


Първо искам да ви кажа, че много се изненадах когато Влади веднага се съгласи да ми гостува, а още повече от скоростта с която организира всичко. Изпрати ми снимки, отговори на въпросите с голям ентусиазъм. Най-труден бе подбора на кадри, но и с това се справи!
За начало ще ви запозная с хората до него!
Майка му Василка Балевска, която е "виновна" за това, той да е това което е и за страстта му към фотографията. Крушата не пада по-далече от дървото :)


Оказа се, че той е с три жени вкъщи и неговото най-безценно богатство е семейството му!
Гери, Дари и Дани го подкрепят и разбира се, се гордеят с него! Всички знаем кой е Влади Балевски в света на фотографията, но кой е Влади Балевски в живота? Разкажи нещичко за теб, детството, семейството ти.
 Аз съм .. роден миналия век – лето 1973-о (по-скоро зима), на първия ден на зимата – който знае ще разбере (обикновено ме питат каква зодия съм – е, не вярвам в зодии и хороскопи. Нещата в живота на човек зависят не от звездите, а от Божия промисъл и решенията, които вземаме – от свободната воля, с която Господ ни е дарил). 
Висок съм 176 см, почти 100 кила, нося 45 номер обувки, 25см ми е... педята ;) хаха – бе, голяма работа съм :)
Роден съм в София, защото майка ми е била омъжена тук и е завършила фотография и понастоящем още е фотограф (дай Боже да може още дълго да продължава да тича и снима – ние съчетаваме това, което обичаме с възможността да изкарваме и пари).
Израсъл съм в Троян – неголям град в полите на Стара планина и там съм завършил средното си образование.
През 1991г година дойдох в София и оттогава съм тук.
През 1995 година срещах Гери и, като в рекламата за сапуна, казах си: не е за изпускане... шест месеца по-късно сключихме брак, а 10 месеца след това ни се роди първата дъщеря. Четири години след първата се появи на бял свят и по-малката дъщеря.

Християнин съм, с ясно осъзнати убеждения и навици (аз и цялото ми семейство) – вярваме в Бог, молим се ежедневно, четем Библията и ходим редовно на църква.

Обичам фотографията – гледам снимки, обичам да снимам. Но от всичко, което снимам, най-много харесвам сватбената фотография. Да пресъздадеш любовта, да покажеш нещо стойностно, което да се цени и след 30-40 години (независимо от техниката на снимане) – това е предизвикателство за мен.

 Защо точно фотография?
 Отгледали са ме баба ми и дядо ми. Дядо ми бе художник и фотограф. Той е насочил майка ми към фотографията. Така от малък съм с фотоапарат, много снимки около мен – копиране, анализи. С майка ми съм пътувал на не една и две командировки из страната. В ученическите години бе доста забавно да документирам всички екскурзии, а и с приятели обичахме доста да ходим по хижи, където придодата ме привличаше. Харесваше ми да запечатвам красотите, създадени от Бог. Прибирах се вкъщи, копирах си снимките сам и всичко бе много хубаво и интересно (по онова време не всеки имаше фотоапарат и можеше да снима, сам да си копира снимките – беше нещо различно, много хубаво).


 Какво обичаш най-много да снимаш извън сватбите?
 Обичам да улавям емоции и душевност – преди години ходех по концерти и търсех да уловя мига, настроението на изпълнителя - нещата, които не всеки забелязва. Харесва ми да снимам портрети, хора – не толкова комерсиално, колкото да покажа красивото в човека.


 Някои от най-комичните и забавни неща които са ти се случвали по време на заснемане на сватба?
 Има доста истории – и лични мои, в които съм главно действащо лице , но има и като свидетел.
Например, на една сватба преди ресторанта скъсах панталона си – цепна се от ципа отпред до гайката отзад. И няма тръгване, не мога да оставя хората – тогава взех една престилка на сервитьорите и през всичките 5-6ч в ресторанта снимах така.

И много други случаи – падал съм, чупил съм неща... например в една църква в Банско течеше церемонията.. тишина, аз се промъквам между хората и закачих с апарата нещо, докато гледах през него и търсих момента. И докато погледна какво бутам се чу „Тряяяяс” – всички погледи в мен. А аз съм съборил една икона в рамка, със стъкло отгоре... мани, голям срам.
Бутал съм и какви ли не неща, докато тичам да намеря най-добрата гледна точка и миг да уловя (понеже гледам през обектива и вървя, без да откъсвам поглед от обекта).

Но съм бил и свидетел на потресаващи случки, най-фрапиращата от която бе когато ме ангажира младоженец за сватбата си и... в крайна сметка той не беше младоженецът – булката смени младоженецът една седмица (точно така!) преди сватбата. И аз бях сватбения фотограф, но този, който ме ангажира, не дойде.

И много други случки, но тях споделям на маса, така че да не отегчаваме читателите с повече такива истории.


Ако попаднеш на самотен остров, кои три предмета би искал да бъдат с теб?
 Фотоапарат, компютър и мобилен интеренeт :) 


 Къде се чувстваш най-много себе си?
 Зад обектива


 Кажи ни нещо което НЕ знаем за теб?
 Завършил съм Военно училище – мога да карам влак ;)
Завършил съм УНСС – работил съм 7 години като счетоводител :)

 За какво мечтаеше като малък?
J не помня – беше много одавна, миналия век ;) хаха
Но сега живея това, което мечтая :)

 Готвиш ли? Коя е любимата ти храна?
Не готвя, но пък обичам да похапвам (видно е – прогресивно се увеличавам по габарити, но обичам да се шегувам със себе си: като съм хубав, що да няма повече от мен?!) . Харесвам да хапвам китайско, но не само - харесвам (по мъжки) да има мръвка (не винаги, но е препоръчително ;) хаха)

 Сладко или солено?
 Като малък бях алергичен към ягоди, шоколад и някои други неща и.. някак си сладкото сега не ме привлича (вече не съм алергичен, но интересът към шоколада, примерно, не се появи – не мога да изям един цял шоколад на един път или повече от един бонбон). Но хич не се лишавам от тестени изделия, а и соленото не отхвърлям – никак не се храня здравословно, понякога загърбвам чипса, но за кратко ;) хаха

 Как си почиваш? Кое е любимото ти място за почивка?
 Почивам си на компа, чета също, гледам филми, събирам се с приятели – имам много такива и времето с тях винаги е много хубаво. Благословен съм с прекрасно семейство (жена ми и двете ми момичета са музиканти); имам страхотни колеги, с които Бог ме събра и работим с голям кеф.

 Кой е любимият ти цвят? :)
 Любим цвят? Един мъж не го питай за цветове – ние приемаме „портокала” за плод, не за цвят; а и до ден днешен не знам к`во е екрю, бенбяно и/или цвят сьомга (сурова ли, печена ли – никой не уточнява).
Питай ме кой спорт харесвам, любим отбор и такива неща ;) хаха
Харесвам футбол – фен съм (въпреки състоянието на българския футбол) на ЛЕВСКИ (и как иначе – 2/3 от името ми е Левскарско: БаЛЕВСКИ ;) хаха)

 Пожелай нещо на нашите читатели.
Както по-рано казах, аз съм християнин и ще пожелая това, за което преди години се молех в продължение на повече от година: Господи, събирай ме с с хора, които да ме предизвикват да живея.  
А на теб лично ще ти пожелая Бог да разшири мечтите ти и да ти покаже, че ти е бедно въображението :)


Влади не снима само сватби, но най-напред ще ви покажа именно такива фотографии! 

Още снимки може да видите в 

Както вече споменах, Влади не снима само сватби! 
Ще ви покажа малка част от негови портрети, както и пейзажи. 
Сигурна съм, че ще харесате и тях :)1 коментар:

  1. Изключително интересно ми беше да прочета за различния Влади Балевски! :)
    Впечатлена съм от фотографиите (не от днес:)), но вече и от човека зад обектива!
    Благодаря ви за приятните емоции, които предизвикахте в мен! :)

    ОтговорИзтриване

Ако искате да ни кажете нещо, това е мястото :)