понеделник, 30 януари 2012 г.

Що е то Скрапбукинг?

Поради зачестилия интерес, реших да събера материали и направя нещо като статия по тази тема на български. По-лесно ми беше да преведа чужди статии от руски (не буквален превод) и малко на английски, както да добавя и лични впечатления за това необятно изкуство. 
Източниците ще посоча на края :)
Едва ли в историята се е съхранило името на този, който първи е решил да съвмести и събере на едно място снимки с картички, записки и допълнителни неща като копчета, панделки и подобни, и да създаде с обикновени вещи необикновени спомени :)
Запознайте се и вие с това изкуство - Скрапбукинг :)
Малцина са хората, които не съхраняват купища снимки в своите архиви. От черно-бели, до цветни парченца спомени. Снимки свързани обикновено с най-приятните моменти на нашия живот в стремежа ни да уловим мига и да запомним всичко!
Не винаги ние помним всички дати и събития съпъстващи една снимка. Времето минава и тези неща понякога се забравят, все пак паметта не е толкова трайна колкото ни се иска.
Е, сега в ерата на цифровата фотография е лесно да видиш датата на която е направена снимката, но за жалост в нея не може да се запази информацията на историята свързана с нея :)

Името на това чудо,  което може да събере всички тези неща в едно е Скрапбукинг (Scrapbooking) от англ. "scrap" - парченце и "book"- книга :)
Скрапбукингът е изкуство за оригинално, декоративно оформление на фотоалбуми.
Не просто албум, а албум-дневник. Място, където наред с фотографиите, са записани дати, случки, рисунки...
Счита се, че това изкуство е дошло у нас от Америка.
Обаче аз се сещам за някогашните лексикони и споменници, където наред със смешните сега (от позицията на времето) въпроси за любим филм, любим актьор, цвят, песен, група...., лепяхме тайно изрязани картинки от списания, слагахме между страниците цветя (хербарий) , лепяхме картинки от дъвки, златца от шоколади и т.н. Това за мен е своеобразен скрапбук :)
Просто в днешно време, с прогреса на техниката и възможностите, той се е видоизменил по нов начин, но идеята е абсолютно същата! :)
Да се намери точен превод на думата Скрапбукинг на български е трудно, но в речника на моя  компютър думата
Scrapbook е преведена като "албум за залепване на изрезки" :)))) Но по-скоро това е "жива книга" за спомен, красиво оформена, с разкази за значими събития или понякога просто части от нашето ежедневие, рецепти, рисунки, колажи...

Повечето хора освен снимки, пазят доста дребни неща, които по някакъв начин са свързани с приятни спомени от миналото. И аз като майка пазя гривничките от родилния дом на синовете ми, първото боди, биберон... Освен това пазя много брошури от места на които сме ходили, както и картички или сувенири, закупени от тези места.
На практика всички тези дрънкулки и неща не е необходимо да съхраняваме в кутия, а може да ги вложим в един такъв албум :) Албум, който да запази спомените ви и да се предава на поколенията, да вдъхновява приятелите и близките ви :)
В Америка това нещо е цяла индустрия и доста голяма ниша на пазара.
Там хората не се нуждаят от голямо усилие за да си набавят готов комплект от хартии, стикери, ъгли, декоративни елементи. После само ги подреждат, слагат снимка и готово :)
Е, все пак трябва да си поне малко творческа личност за да ти се получи нещо красиво, а не просто скупчени неща на едно място без цел и посока :)))

В България също вече има магазини за такива материали. Час от тях са:
Голяма част от консумативите могат да се намерят в творчески магазини и книжарници от рода на:
Слънчоглед
Възможностите не са като тези на запад, а и цените на всички аксесоари и машинки за правене на скрапбук никак не са евтини за жалост. 
Затова много хора започват да измислят алтернативи, така, че да им излезе по-евтино и пак да е много красиво дори с подръчни материали.
Едно от най-важните неща в този род албуми е темата.
Обикновено се избира тема по която се работи. Например "Нашата сватба", "Меден месец", "Пътешествия" и т.н.
Например можете да изберете тема "Първите ми постижения" и вътре да направите хронологично първата среща с тате, първата дрешка, първата играчка, първата разходка, усмивка, първите думи.... Като може да добавите в оформлението етикет от бебешко пюре, кичурче коса и подобни по-дребни неща :)
С избора на тема се задава и избора на елементи, цветове, текстове които ще се използват.
Най-важното в направата на един такъв албум е изборът на фотографии.
Вече всеки разполага с цифров апарат и съответно купища снимки.
Не е неоходимо да слагате всички снимки. Изберете тези които са най-динамичните, които сами по себе си разказват някаква история. Такива които предизвикват във вас най-много спомени и емоции.
За да се получи по-лесно и бързо албума, трябва да сте наясно с идеята си и най-добре да си направите нещо като макет.
Да си нахвърляте идеите на един лист според снимките които ще сложите. Да решите на коя каква украса би подхождала и то така, че все пак главното да е снимката и историята, а не елементите по край нея, макар, че всяко правило има изключения :)))
Друго важно нещо за да може вашият труд да се съхрани добре с годините е, че материалите трябва да са Acid Free. За жалост такива са най-често специализираните такива за тази област, за което са и доста по-скъпи от обикновените материали.
В натуралния скрапбук не е задължително непременно да направите албум!
Може да направите картичка, кутия, календар, плакат, етикети за тетрадки, за вино, обява за някой семеен празник, 
дори часовник и изобщо всичко което ви хрумне :)
Всички прекрасни натурален скрапбук неща, които ще видите по-надолу (и двете малко по-горе :) ), са направени от моята прителка Нели, която днес има Рожден Ден и използвам възможността още един път да я поздравя! 
Бъди щастлива Нел! :)

Това което ви разказах до сега се отнасяше за т.нар. натурален скрапбук. Неща направени на живо от истински снимки и материали.
На по-късен етап се появява алтернативата за хора които не са чак толкова сръчни, нямат финансова възможност или просто време да правят това нещо на живо.
И така, тадаааам - появил се дигиталният скрапбукинг.
Няма да се повтарям и потретвам, предполагам на всички е ясно, че става дума за същото нещо, но в електронен вид :)
Е, резултатите безспорно не са като при натуралния скрапбук, но от опит мога да ви кажа, че не се получава никак лошо да запазиш спомените си и по този начин :)
Ето тук можете да видите моята първа фотокнига, за която е използван дигитален скрапбукинг :)

Въпрос номер 1 който се задава е "Какво е необходимо за да започна?"
Първото и основно нещо в случая е софтуер. Има различни програми в които това нещо може да се прави:
 Adobe Photoshop
 Adobe Elements
 Corel Paint Shop Pro (PSP)
 GIMP
 My Memories Suite
Другото нещо което ви е необходимо е
Digital Kit (Електронен комплект) с елементи и хартии с които да работите.
Ако все още не ви се дават пари за такова нещо, в блоговете на много дизайнери на такива комплекти можете да изтеглите безплатни такива за да опитате и да решите дали това е вашето хоби :)
Eто един хубав сайт за красиви безплатни комплекти
Quality Digiscrap Freebies
По-натам вече, когато сте зарибени можете да си купувате много по-красиви комплекти в електронните магазини за Дигитален Скрапбукинг.
Eто няколко от моите любими :)
The Lilipad
Естествено, за да започнете да редите такива "рамки", както се наричат, трябва да имате някакво понятие от програмата с която сте решили да работите.
А с уроци за основни стъпки в скрапбукинга е пълно във виртуалното пространство :)
Желая ви много творчески ентусиазъм и ви подарявам едно малко Freebie :))

DOWNLOAD

Както и да ви покажа няколко дигитално скрапбук рамки направени от мен самата :)
Kit by  Dani Mogstad
Kit by Kristin Cronnin-Barrow
Kit by  Dani Mogstad
Материали за тази статия използвах от:
Журнал Мама и Малыш

С радост ще отговоря на въпросите ви, ако имате такива.
Успешна седмица на всички :) 
28 коментара:

 1. Ив, благодаря ти за тази статия, за труда, който си положила за нея и за времето, което си отделила!
  Смятам, че е много полезна и интересна!
  Скрапбукингът (натуралният) е изключително красиво и ефектно изкуство, и искрено се възхищавам на хората, които го владеят!
  Поздравления за Нели, за страхотните й творения, а и за рождения й ден!
  Бъди жива и здрава, Нели!
  Впечатлена съм от нещата, кото правиш, желая ти много вдъхновение и занапред!
  Ив, благодаря и за разясненията за дигиталния скрапбукинг, една година по-късно още има какво да науча за него. :) Фрийбито е много нежно и свежо, ще го използвам с удоволствие!

  ОтговорИзтриване
 2. Такова удоволствие е не само да видя своите творения в твоя статия, но и да прочета увлекателните обяснения за скрапбука. Така носталгично ме върна във времето на лексиконите, които обожавах, но за жалост не запазих нито един, обичах да разглеждам и маминия....
  и много ми хареса сравнението.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Аз благодаря за възможността да покажа нагледно всичко Нел! :)

   Изтриване
 3. Деси, аз съм писала по същото време и не съм видяла коментара ти - Благодаря много за пожеланията!!!
  Ива, остава сега да зарибиш и още хора с това хоби:))) така привлекателно звучи през твоите думи и снимки

  ОтговорИзтриване
 4. Ив, много изчерпателно си отговорила на въпросите, които често са ми задавали приятели. Ще споделя на стената си връзка към статията ти. Мисля, че на много от приятелите ми ще е интересно. Нели, честит рожден ден! Здраве, късмет и много творческо вдъхновение ти желая! :)

  ОтговорИзтриване
 5. И забравих да кажа - много, много красиви неща сте направили! :)

  ОтговорИзтриване
 6. Много добре разказано Ив! С голям интерес и на един дъх погълнах всичко, което си написала :) Омагьосваш направо :)

  ОтговорИзтриване
 7. Ники, благодаря! :)Радвам се, че ви е харесало!

  ОтговорИзтриване
 8. Прекрасни снимки, както винаги, и много полезна информация:)
  Хубава седмица!

  ОтговорИзтриване
 9. Ив, буквално ахнах, когато видях заглавието на публикацията ти. Статия на български език за моята най-голяма слабост - скрапбукинга. Благодаря ти за отделеното време, положения труд и прекрасните снимки, които си ни представила! Толкова ми се иска повече хора да научат за скрапбукинга. Аз лично имам над 300, а може би вече и 400 скрапбук-страници и около 10 албума. За мен те са много по-ценни от всякакви други материални придобивки. Радвам се, че срещам и други съмишленици.

  Нели, а на теб честит рожден ден! Желая ти безброй усмивки, здраве и щастие!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Тони, следя те от както беше гост на Руми и само въздишам по красотите които правиш!
   Радвам се, че статията ти харесва и благодаря!

   Изтриване
 10. Траяна благодаря! Хубава седмица и на теб!

  Тони, чувствам се истински удовлетворена от това, че статията се хареса! На мен лично ми е било доста трудно да обяснявам сред познатите си какво е скрапбукинг и отдавна се канех да събера информация и да напиша нещо по въпроса на български :)
  Ти правиш невероятни неща! Ще те следя :)) Спорна седмица!

  ОтговорИзтриване
 11. Здравейте!Попадайки на тази ваша публикация,се зарадвах много,защото съм си поставила за цел да направя точно такъв вид албум за класната на моят син послучай завършването на 4ти клас.Ще го правя за пръв път и все още не мога да се организирам.Ако ми подскажете с нещо ще е добре.Примерно какво ще ми е нужно,как да работя и т.н.Предварително благодаря.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Извинявам се за закъснелия отговор...
   Най-напред са ви нужни хубави снимки.
   Няколко броя дигитални комплекта с тематика интересна за Вас и Вашата идея и фотошп примерно :)

   Изтриване
 12. Чудесна статия! Предстои ми да направя втората си "истинска" скрапбук книжка, но дигиталният скрапбук ми е цел, която отлагам защото мисля, че няма да се справя. След вашата стаия поне ще опитам :). Благодаря!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Хареса ми статията. Винаги съм се чудела, как Тони ги прави всички онези прекрасни картички. Много полезна информация! Благодаря, въпреки че ще продължавам само да се възхищавам на такива творения (вързана съм в ръцете за съжаление:(

   Изтриване
  2. Ариадна, благодаря! Очаквам да се похвалиш! :)

   Изтриване
  3. Краси, изглежда и звучи по-сложно от колкото всъщност е :)
   Човек не може да разбере, до като не опита :)

   Изтриване
 13. Отдавна се възхищавам на красотите, които творите. Наистина прекрасни неща! Благодаря за хубавата статия, за полезните връзки, за достъпната информация и не на последно място за чудесното фрийби.
  На мен все нещо ми куца при осъществяването на идеите свързани с дигиталния скрапбук, но пък ми доставя огромно удоволсвие да разглеждам вашите.
  Желая ви здраве и творческо вдъхновение! :)

  ОтговорИзтриване
 14. Здравейте,
  Много хубава статия. Може ли да задам само 1 въпрос за дигиталния скрапбукинг, на който все още не мога да намеря отговора - на каква хартия се разпечатва и може на мастилено-струен принтер, нали?
  Благодаря предварително :)
  Дени

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Дени,
   Аз лично съм разпечатвала дигиталните си страници под формата на фото книга.
   Възможностите са много като сайтове:
   http://fotobook.bg/
   http://www.funbook.eu/
   Има и чужбински сайтове - човек само трябва да се порови :)
   Успех!

   Изтриване

Ако искате да ни кажете нещо, това е мястото :)