понеделник, 16 януари 2012 г.

Backstage с Биляна Гецова :)

Тази седмица поканих един човек, който, сигурна съм, много от вас познават!
Голяма част лично, още по-голяма професионално или виртуално.
Аз не я познавам лично, но познавам твореца зад MamaNaMalena или Биляна Гецова :)
С нея се запознах във форумите на Бг-мамма в една тема за рамки и колажи и не много популярния в България Дигитален Скрапбук
Сигурно е излишно да ви разказвам колко съм въздишала по нейните снимки и рамки и още въздишам... Убедена съм, че никой не остава безразличен като види нещо сътворено от Биляна. Независимо дали това е архитектурен проект, фотография, рамка ...
Винаги ми се е искало да съм малко по-близо до нея, защото мисля, че контакт с толкова творческа личност няма начин да не ти се отрази добре :)))))
Всъщност иска ми се да я опозная повече от образа който сме изградили за нея като творец!
Зададох й няколко въпроса с които мисля, че ще я видите под друг ъгъл :) Човек с много страсти, отдаден освен на работата си и на семейството си, приятелите си, музиката и още и още :)) Харесвам нейната откровеност най-много от всичко, а това което твори говори само за себе си и не е необходимо да го описвам или обяснявам.
Радвам се да ви запозная по интересен начин с Биляна :)Сподели с нас накратко къде си родена и израсла? Какво беше детството ти?

 Ти къде ме върна, в навечерието на 100-ната ми годишнина?! :)
Родена съм във Варна, отраснала съм във Варна и цели 10 години живях в София. Сега  Варна е пак мой дом. Израснах в страхотно семейство, обгрижвана, глезена и  отгледана с много любов и спокойствие. Имах верни приятели от съвсем малка, с които и сега много се гордея.

Каква искаше да станеш като пораснеш?

Мечтаех да стана : първо (между 5г и 7г) - продавачка на платове, на голям тезгях  по цял ден да мятам топове,  второ, вече като начална ученичка мечтаех да съм счетоводител с касов апарат и електронна сметачна машина с лента. Е, в това число и с министерски подпис :)
В 5-ти клас след една олимпиада по математика вече знаех, че ще стана архитект и ще уча в Консерваторията (много по-арт ми звучеше, отколкото институт) Така си останах до края, следвах си мечтата упорито.

Как се съчетават архитектура с фотография и едното помага ли на другото?

 При мен се съчетават от самото начало. Започнах преди 12 години със снимки на сгради и детайли от градската среда. Още като студент ме научиха да гледам и да виждам детайлите, които остават незабелязани. Детската фотография открих, разбира се след като станах майка преди 7 години. Тогава всъщност открих, че освен сгради, тротоари, фризове, врати и огради,  около мен има и хора :)
Когато си архитект, понятия от рода на кадриране, композиция, симетрия, уравновесеност, контраст, акцент, безкрайност и т.н. много лесно се прилагат в снимките. Аз все още отказвам да се нарека фотограф и затова по-лесно ми е да говоря за архитектура. Странното е, че всички около мен, мислят, че чрез снимките съм открила призванието си, а аз усещам, че архитектурата е моята страст. Опитвам се да съчетавам две-три неща, засега успявам. Не се вкопчвам в нищо, знам че архитектурата, интериорния дизайн и детската фотография никой не може да ми ги отнеме. Винаги ще ги нося в себе си, но е време да се огледам за нещо друго…вече имам идея какво да е то :)

Има ли жанр във фотографията който не харесваш и не би снимала?

 Не бих снимала насилие, тъжни и плачещи хора, не бих снимала грозни, страшни и тъжни картини. Искам да визуализирам само красиви спомени.

Имаш ли комични и смешни случки с дечицата които снимаш? Някой странен въпрос или случка?

 Скоро пак отговарях на този въпрос, но честно казано, нямам комични случки, или поне не толкова смешни, че да си струва да ги разказвам :)Каква музика слушаш?

 В момента съм на вълна Michael Buble, Robin Thicke и Jamie Cullum, настроенията ми се менят, но все около jazz, lounge, разбира се и George Michael.Пееш ли си под душа?

 Не, има лоша акустика и не искам съседите да ме гледат лошо. Пея най-много в колата. Какво е нещото което може да те накара да изгубиш представа за времето?

 О, аз почти непрекъснато съм загубена във времето. Често не знам кой ден сме, коя дата и колко е часа. За мен времето се измерва в свършена работа и реализирани проекти. Почти винаги денят прелива в работна нощ и мисля, че с повечето творци е така.
Ако не работя, сънувам проекти и мечтая за реализирането поне на половината.
Щастлива съм, че семейството и приятелите ми ме разбират и като "яхна вълната" никой не ме закача. Какво те кара да се усмихваш?

 Усмихват ме добрите и позитивни хора. Усмихват ме въпросите и философските разсъждения на дъщеря ни, усмихват ме всички красиви неща, които виждам около мен. За щастие се усмихвам несъзнателно на незабележими дреболии. Мохито или плодов сок?

 Аз съм абсолютен въздържател,  в случая ако е лято ще избера мохито…даже две :)Ако днес беше последният ден на Земята, как щеше да го прекараш?

 Вкопчена в силна прегръдка с детето и мъжа ми. Така искам да остана завинаги.Пожелай нещо на нашите читатели :)

 Желая им от сърце да са добри, здрави и влюбени!..


Още от изкуството на Биляна може да видите в:
http://mamanamalena.com/


7 коментара:

 1. Прекрасна гостенка и невероятни снимки!
  Хубава седмица!

  ОтговорИзтриване
 2. Много ми беше интересно да прочета повече за Биляна - изключително креативна и талантлива личност. Харесва ми да виждам към света през нейния поглед - толкова позитивизъм и настроение носи.

  ОтговорИзтриване
 3. Беше ми много интересно и приятно да изчета това интервю.
  Много добро начало на седмицата!
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 4. Беше ми много, много приятно да чета:)

  ОтговорИзтриване
 5. Прекрасна гостенка, прекрасна публикация... Поздрави и от мен! :)

  ОтговорИзтриване
 6. Невероятно талантлива,много енергия и позитивизим лъха от нейните работи, но така и не съм виждала тази интересна личност.Никой ли не успя, да я убеди да застане веднъж пред обектива, а не зад него?:)))Радвам се на такива креативни хора с усет към красивото.
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване

Ако искате да ни кажете нещо, това е мястото :)